Sunday, September 13, 2009

amintiri din alta copilarie

Primul meu job in New York a fost aici, un foarte upscale salon de hairstyling. M-am prezentat la un interviu pentru un post SF de make-up artist assistant. Imi aduc aminte si acum ca intrarea era direct din lift si cand s-au deschis usile la etajul 3 am intrat intr-o alta lume, o alta dimensiune. Salonul nu era salon, era un ditamai clubul in care bubuia muzica iar clientela tropaia cu halate argintii si prosoape pe cap de la un station la altul pentru diverse trebi de infrumusetare. Eu am ramas ca omu' rusinat la usa de unde m-a cules o voce masculina din receptie. Daca n-as fi scos prima vorba in prima secunda de dupa , as fi fost deja impaturita intr-un halat si intrebata la cine am appointment insa m-am trezit la timp si am balbait ceva de interviu. Slava cerului ca m-a rugat sa sed pe o canapea pe care nu prea mai era loc asa ca m-am retras mai la colt si am cascat ochii in jur. In receptie trei persoane care nu prea faceau fata, clientela puhoi, stilisti care apareau ca niste rock stars de dupa niste masute mici cu oglinzi mari. Salonul era decorat in stil marocan, cu coloane si perdele in culori specifice, mi s-a parut miraculos. A urmat cel mai scurt interviu din viata mea, trei minute in care managera mi-a zis ca sunt pretty si ca are un job de tea bar assistant numai bun pentru mine. N-am apucat sa zic nimic ca m-a si expediat. M-a preluat un ignorant care era sef mare la garderoba si mai facea si jobul de bar part-time. Al cui assistant eram n-am priceput nici pana in ziua de azi insa atunci eu credeam ca al lui, ah , cum il chema oare? Trainingul meu a durat 20 de min, timp in care mi-au trecut prin fata ochilor zeci de cafele si ceaiuri si alte bauturi de care nu auzisem in viata mea. Tanti de la curatenie mi-a dat 2 dolari sa ii pun intr-un pahar ca sa semnalizez unde se plaseaza tip-ul. Bauturile erau complimentary insa daca eram draguta primeam tip. Mi s-a parut greu la inceput, apoi am invatat singura cum se fac mai multe bauturi in acelasi timp. Eram foarte busy, doar toata lumea vrea bauturi gratis, am invatat greu cum se vinde un produs care e gratis. Stilistii erau o gasca tare colorata culesi de prin toata lumea: Marcelino coloristul si Emiliano hairstylistul, italieni de natie si din fire citeau impreuna aceeasi Gazetta dello Sport cu pagini roz , Isabelle frantuzoaica era dureros de sexy fiindca umbla mereu pe tocuri inalte si cu parul in vant, Michael coloristul avea o figura de inger cu parul buclat si m-a invatat cum sa imbin perfect scortisoara cu zaharul in spuma de la cappuccino. Dimineata devreme venea cate o turma de modele gata de aranjat pentru cate un shooting iar seara aveam party-uri cu invitati de la revistele de moda. Se invartea acolo o lume selecta si cocheta, eu ii uram pe toti fiindca trebuia sa spal paharele de sampanie si inainte si dupa si trebuia sa le pazesc mancarea comandata de aici pentru ca tocmai atunci angajatii salonului se purtau ca niste copii de gradinita carora li se refuza o prajitura.Dupa prima mea saptamana, m-a scos la lectie ignorantul cu dorinta de a vedea cum fac un cappuccino. Am crezut ca fac ceva gresit, mai tarziu am aflat ca de fapt toata lumea ii spunea ca fac bauturile mai bune decat le face el.
Avea o placere sa rada de mine pentru ca nu vorbeam spaniola prea bine pentru gustul lui, el gandind probabil ca romana e o limba latina asa cum e el, deci ar trebui sa vorbesc spaniola din oficiu.
L-am iertat pentru tot cand am intrat in "biroul" lui, la garderoba, unde isi lipise pe pereti citate din The Secret despre cum trebuie sa crezi ca vei face bani multi. Ma uitam cand la citatele scrise frumos de mana, cand la gramada de cate 1$ din cosuletul lui de pe masuta de la intrare pe care clientele ii lasau sa le cada printre degetele lor noduroase din cauze inelelor cu pietre grele.
Managera s-a dovedit a fi un devil care fara sa poarte neaparat Prada, avea cu ea un bici in privirea cu care ma intreba daca am spalat paharele de sampanie. Avea si ea o placere, sa imi comande cate o cafea in fiecare dimineata pe care apoi, strambandu-se, sa o verse in chiuveta dupa prima inghititura.
In ultima mea zi acolo, Marcelino mi-a vopsit parul fantastic iar Sheryl mi l-a tuns atat de frumos incat unul dintre owneri, Warren, care nu zicea niciodata nimic insa imi zambea cand bea din limonada facuta de mine, s-a oprit sa ma vada in oglinda si mi-a zis ca arat ca un star. Apoi m-am indreptat spre receptie unde Mark era sa lesine cand a reusit sa-si dea seama cine sunt dupa care am intrat sa ii spun managerei ca vreau sa las mirificul job. Nu ma asteptam sa se poarte admirabil insa mi-a dat un sut scurt prin care mi-a dorit sa plec in viata cu "bad karma". Cu karma in spate si lacrimi tremurand in ochi am iesit totusi din salon cu pletele in vant si cu soundtrack-ul in gand si m-am indreptat spre locatia urmatorului job, un restaurant, unde managera s-a gandit ca ar fi bine pentru mine in prima zi sa stau toata seara in bucatarie si sa observ fiecare fel de mancare in parte. Pana la sfarsitul serii karma s-a lasat cu miros crunt de mancare in parul meu de superstar. Daca ar fi stiut ei atunci ce bine stiam sa prepar cappuccino...
Un nou inceput numai bun de copt o alta amintire de copilarie new-yorkeza...
Aaaa si pe ignorant il chema Felipe, nu se putea incheia povestea daca nu-mi aminteam...

1 comment:

  1. Imi aduc aminte de mailurile tale, trimise la intreg biroul PwC, cand ne spuenai cum ai trecut tu de la cea mai mare firma de consultanta din lume la preparat cocktails & cappucinos :)

    ReplyDelete